Mediatiedote

Kuurojen naisten pakkosterilisaatioiden aiheuttama häpeä ja suru – keskustelussa 10.5. viittomakielisten totuus- ja sovintoprosessi

Kuurojen ja viittomakieltä käyttävien totuus- ja sovintoprosessi etenee parhaillaan valtionhallinnosta. Aihe on herättänyt monenlaisia tunteita ja muistoja kuurojen ja viittomakielisten keskuudessa, ja nyt sitä käsitellään taiteen keinoin, viittomakielisessä teatterissa. Ensi-illan yhteydessä järjestetään myös keskustelutilaisuus.

Teatteri Totin uutuusnäytelmä Rakkaus kenkälaatikossa kertoo koskettavan tarinan vaietusta aiheesta. Kuuroja naisia pakkosterilisoitiin Suomessa vuosina 1935‒1969. Sterilisaatio oli kuuroille naisille häpeällinen asia, josta on vaiettu. Näytelmä tuo esille myös naiseuden riistoa, epätoivoa ja -tietoisuutta. 

Osa näytelmästä pohjautuu tositapahtumiin, edesmenneiden kuurojen naisten kokemuksiin. Käsikirjoituksen faktatietojen tukena on ollut asiantuntijatyöryhmä. Lisätietoja näytelmästä:
https://teatteritotti.com/rakkaus-kenkalaatikossa/

Rakkaus kenkälaatikossa ensi-illassa 10.5. keskustellaan tästä yhteisölle kipeästä aiheesta ja totuus- ja sovintoprosessin etenemisestä. Keskustelutilaisuus järjestetään heti ensiesityksen jälkeen klo 19.30–20.00 ja sen jälkeen on vapaamuotoinen karonkkatilaisuus 21.30 asti.

Lämpimästi tervetuloa myös toimituksestanne mukaan, tilaisuudessa on tulkkaus suomalainen viittomakieli – suomi.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
tuottaja Tarja Sandholm
Teatteri Totti
tekstiviestit 040 1424819, tarja.sandholm@teatteritotti.fi

Lisätietoja sovinto- ja totuusprosessista:
tiedottaja Tiina Vihra
Kuurojen Liitto
puh. 040 8281 846, tiina.vihra@kuurojenliitto.fi

Kuurojen ja viittomakieltä käyttävien totuus- ja sovintoprosessi:
Kuurojen Liitossa käynnistyi v. 2014 hanke kuurojen ja viittomakieltä käyttävien totuus -ja sovintoprosessista. Vuonna 2019 pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan kirjattiin, että valtioneuvosto käynnistää valtiollisen sovintoprosessin kuuroihin ja viittomakieliseen yhteisöön
kohdistuneista oikeudenloukkauksista sekä niiden vaikutuksia yhteisöön 1900-luvun alusta nykypäivään saakka. Valtioneuvosto tilasi kuuroihin kohdistuneista vääryyksistä selvityksen, joka valmistui v. 2021. Prosessi sai v. 2022 järjestöjen yhdessä laatiman tiekartan, joka asettaa prosessille selkeät kynnyskysymykset. Valtioneuvosto perusti vuonna 2022 lopussa työryhmän, joka selvittää parhaillaan. prosessille mallia, ja suunnitelma valmistuu kesäkuuhun mennessä.

Kuva Rakkaus kenkälaatikossa -näytelmästä: Janita Nurminen