Vuosi 2017 on monessa mielessä merkityksellinen vuosi; se on Teatteri Totin 30-vuotisjuhlavuosi ja samalla Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi! Juhlavuoden kunniaksi Totti esittää syksyllä erityisen juhlavuoden näytelmän Carl Oskar Malmista nimeltä Tiennäyttäjä tähtien joukossa. Näytelmä on osa virallista Suomi100-ohjelmistoa.

Näytelmä kunnioittaa Malmin elämäntyötä suomalaisen viittomakielen kehittämisessä ja vaikutusta kuurojen kulttuurin merkkihenkilönä. Tiennäyttäjä tähtien joukossa on Carl Oscar Malmin elämäntyöstä ja kuurojen opetuksen alkuajoista koostettu historiallinen näytelmä. Näytelmä esitetään nykyaikaan sovitettuna, vuotena 2017.

Teinityttö Aliisa tutustuu Suomen kuurojen 170-vuotiseen historiaan etsiessään materiaalia koulutehtävälleen, joka koskee maan ensimmäisen kuurojen koulun perustajaa Carl Oscar Malmia. Tämä viittomakielinen näytelmä tuo esille tiiviit kulttuuriyhteydet Suomen ja Ruotsin välillä, kun suomalainen ja suomenruotsalainen viittomakieli vakiinnutettiin 1840-luvulta lähtien. Malmin vaikutus viittomakielen kehittäjänä nivoutuu samaan tahtiin kuin mielikuvaa Suomesta omanlaisensa maana muitten kansallisuuksien joukossa alettiin luoda mm. J.L. Runebergin ansiosta – kytkentöjä löytyy yllätykselliselläkin tavalla.

C.O. Malm on läsnä eri yhteyksissä taustahahmona ja kirjoittamiensa mielipiteitten kautta samalla kuin nykyajan nuori keskustelee opettajansa ja kuurousaktivistin kanssa suomalaisen kuuron minäkuvan luomisesta. Nykypäivän tilannettakin sivuutetaan mm. viittomakielilain kautta ja sen toteuttamiseen liittyviin seikkoihin. Historiaansa tuntemalla Aliisa löytää itselleen esikuvan ja uuden minäkuvan.

Käsikirjoitus : Julia Kankkonen
Malmin henkilöhistoriassa on auttanut työryhmä, johon kuuluu mm. erityistutkija Tiina Naukkarinen Kuurojen Museosta, lehtori Päivi Raino ja järjestöneuvos Liisa Kauppinen.
Ohjaus: Marita S. Barber
Kuvaus: Joel Kankkonen
Viittomakielen käännös, ilmaisu ja tarkkailu: Marianne Aro
Puvustus: Katja Merentie
Lavastus ja graafinen suunnittelu: Petra Juva
Valosuunnittelu: Juha Vainionpää

Rooleissa:

Lari-Pekka Larjola
Colin Allen
Laura Lindvall
Johan Kankkonen

Mukana myös tulkit Mari Saarikoski ja Eero Enqvist.

Näytelmä esitetään suomalaisella ja ruotsalaisella viittomakielellä, sekä suomeksi puhetulkattuna.

Kantaesitys keskiviikkona 11.10.2017 klo 18.30 Malmitalolla, Helsingissä.
Muut esitykset:
torstai 12.10. klo 13.00 ja 18.30 Malmitalo, Helsinki
perjantai 13.10. klo 13.00 ja 18.30, Malmitalo, Helsinki
lauantai 14.10. klo 14.00 ja 18.30, Malmitalo, Helsinki
perjantai 20.10. klo 18.30 Vaahterasali, Lahti
lauantai 21.10. klo 18.30 Aurinkobaletti, Turku

Lipunmyynti: www.malmitalo.fi alkaa 1.9.2017 (vain Malmitalolle)

Lipunmyynti Lahden ja Turun näytöksiin alkaa 1.9. 2017 osoitteessa www.tiketti.fi
Tiedustelut ja varaukset: Tuottaja Leila Reinikka,
s-posti: leila.reinikka@teatteritotti.fi